Patronlar, Kendi İşyerinden SSK’lı Olabilir Mi?
Kanunun kesin emredici hükmüne rağmen çok sayıda işveren, şirket ortağı ve işyeri sahibi, kendisini işyerinden sigortalı gösteriyor. Bilerek ve isteyerek kendi işyerinden veya başka işyerinden hizmet akdine göre fiilen çalışmadığı halde kendisini SSK’lı gösterenler hakkında sahte sigortalılıktan dolayı Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulabilecek.
SGK uygulamasında Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı bildirilemiyor. Kanunun kesin emredici hükmüne rağmen maalesef çok sayıda işveren, şirket ortağı, işyeri sahibi kendilerini işyerlerinden sigortalı gösteriyor. Bunların iptal edileceğini, hatta emekliliklerinin tehlikeye gireceğini bu köşemizden defalarca yazıp uyarıda bulunduk.
KONTROL EDİLİYOR
Bu durumdaki sigortalıların, SGK sigortalı tescil ve hizmet servislerince gerek sigortalılık statüsünün belirlenmesinde, gerek hizmet bildirme, gerekse aylık bağlanması sırasında yapılacak hizmet birleştirme işlemlerinde sigortalıların kendi işyerlerinden bildirilip bildirilmediği hususu mutlaka kontrol ediliyor.
KAYITLAR SORGULANIYOR
SGK, 12 Kasım 2014’ten itibaren SGK işyeri bildirgesi kayıtları ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) kayıtlarını sorgulayarak gerçek kişi vergi mükelleflerinin kendilerine ait işyerinden bildirim yapmalarına imkan vermiyor.
HİZMET İPTAL RİSKİ
Kendi işyerlerinden (gerçek kişiler) kendilerini SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı olarak bildirenlerin SSK (4/1-a) hizmetleri iptal edildikten sonra ödenen primler sigortalı ve işveren hissesi ile birlikte, ortak oldukları işyerlerinden (tüzel kişiler) SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı olarak bildirilenlerin ise sadece sigortalı hissesine (4/1-b) aktarılıyor.
SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU
Ancak bilerek ve isteyerek kendi işyerinden veya başka işyerinden hizmet akdine göre fiilen çalışmadığı halde kendini SSK’lı gösterenlere, sahte sigortalılıktan dolayı haklarında Cumhuriyet savcılıklarında suç duyurusunda da bulunulması söz konusu oluyor. Sahte sigortalılık hallerinde prim iadesi ve aktarılması mümkün olmuyor.
SİGORTASIZLARIN TRAFİK KAZASI MASRAFLARINI SGK KARŞILAR MI?
Oğlum 26 yaşında, üniversite mezunu ve henüz işe başlamadığından SGK’sı yok. Kullandığı arabasıyla trafik kazası geçirdi. SGK, hastane masraflarını öder mi?
Trafik kazasının oluş tarihine ve kazazedenin genel sağlık sigortalısı olup olmadığına bakılmaksızın 25 Şubat 2011’den itibaren üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer tüm resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilecek sağlık hizmet bedelleri, SGK tarafından karşılanıyor. Genel sağlık sigortalısı kazazedeler için trafik kazası geçirilen araç/araçlardan birinin plaka bilgisi yeterli oluyor. Ayrıca trafik kazası tespit tutanağı veya trafik kazası geçirdiğine dair kanıtlayıcı belge istenmiyor. Genel sağlık sigortalısı olmayanlar için ise kaza tespit tutanağı veya trafik kazası geçirdiğine dair kanıtlayıcı belge isteniyor. Bu bağlamda sigortası bulunmayan oğlunuzun, trafik kazası nedeniyle oluşan hastane masrafları, oğlunuzun kaza geçirdiğine dair trafik kazası tespit tutanağı veya trafik kazası geçirdiğine dair kanıtlayıcı belge sunmanız halinde SGK tarafından karşılanacak.
BAĞ-KUR’DAN MALULEN EMEKLİLİK NASIL OLUR?
Kendi adıma bir işyeri işletiyorum. Bu işyerinden dolayı Bağ-Kur primi ödüyorum. Yüzde 61 oranında özürlüyüm. Malulen nasıl emekli olabilirim?
4/1-b (Bağ-Kur) sigortalıların da malulen emekli olma hakkı bulunuyor. Bu aylık için SGK mevzuatına göre malul sayılmak gerekiyor. SGK uygulamasında sigortalının talebi üzerine SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, 4/1-b sigortalıları için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiği SGK Sağlık Kurulu’nca tespit edilen sigortalılar malul sayılıyor. Bu bağlamda SGK tarafından malul sayılmanız, ayrıca en az 10 yıldan beri sigortalı olmanız ve toplam 1800 gün priminizin bulunması halinde malulen emekli olabilirsiniz.
İTO | 24.08.2017
İsa Karakaş
Kaynak: www.muhasebetr.com