Vergi Haberleri
Nedir bu 2 No’lu KDV?
Muhasebe ve vergi ile ilgili konular sıklıkla girişimciler için hem karmaşık hem de sıkıcı olabilir. Ama unutmayın ki; sıkıcı veya karmaşık olması, vergi mükellefi olarak sorumluluğunuz olmadığı anlamına gelmemektedir.
Bu yazımızda, KDV 2 veya bilinen adıyla “2 No’lu KDV” nedir konusunda sizlere bilgi vermeye çalışacağım.
KDV Tevkifatı nedir?
“KDV tevkifatı uygulaması, teslim veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan verginin, teslim veya hizmeti yapanlar tarafından değil, bu işlemlere muhatap olanlar tarafından kısmen veya tamamen vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edilip ödenmesidir.”
2 Nolu KDV beyannamesi, KDV beyannamesinden farklı olarak sadece işlem gördüğü dönemlerde sorumlu sıfatıyla ödenmesi gereken vergidir.
Sanırım bu kadar teknik bilgi yeterli olacaktır. Gelelim bir girişimci gözünden 2 nolu (sorumlu sıfatıyla ödenen) KDV’nin ne olduğunu anlamaya.
Teknolojik yeniliklerin de ilerlemesiyle, Türkiye’de işletmelerin birçoğu işini pazarlamak, markete daha hızlı sunmak için yurtdışında bulunan firmalardan hizmet satın almaktadır.
Küçük bir örnekle devam etmek gerekirse; şirketiniz için websitesi yapıp malınızı veya hizmetinizi piyasaya sunmak istiyorsunuz, bunun için Shopify veya Wix gibi bir firmadan, kendiniz bir şablon site yapıyorsunuz. Bu şirketler genellikle şablonları için aylık hizmet bedelleri uygulamaktadır $29.00 veya daha fazlası üzerinden size faturalandırılır. Ayrıca Google arama motorunda üst sıralarda çıkmak ve sitenizin daha çok müşteriye erişebilmesi için bu platformlarda reklam vermek istiyorsunuz. Ve bu reklam hizmeti için de aylık $100 gibi bir bütçe ayırdınız. Ancak ödemiş olduğunuz bedellerin bu kadar olduğunu sanmayın! Bu bedelin aylık gider olarak yazılabilmesi için bedelin KDV’sini ödemek zorundasınız. İşte 2 No’lu KDV’nin devreye girdiği nokta tam da burası.
$129.00 dolar aylık bedelle anlaştığınız işlemler bir anda $152.22 oldu, aradaki $23.22 dolarlık KDV, 2 No’lu KDV beyannamesiyle bağlı bulunduğunuz vergi dairesine işlemin gerçekleştiği ayı takip eden ayın 26. günü ödenir.
Unutmamak gerekir ki, 2 No’lu KDV Beyannamesiyle devlete ödediğiniz tutar, indirilecek KDV tutarınıza ilave edilir.
Shopify, Wix, Google, Linkedin, Microsoft, Booking.com, Facebook, Instagram Uber gibi merkezi Türkiye’de bulunmayan tüm yabancı firmalarda bu uygulama zorunludur. Dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan birisi de; İş Planınızı yaparken bu tutarların yıllık maliyetlerini hesaplamayı atlamamalı ve Türkiye gibi kırılgan ekonomilerde kur artış riskini de göz ardı etmemek gerekir.
Tüm bu teknik konularla ilgili uzman bir Mali Müşavire danışmanız ve ‘İş planınız’ın Türk Vergi Usul Kanun’una uygunluğunu kontrol ettirmeniz, daha sonradan çıkabilecek kötü süprizlere karşı önceden önlem almanızı sağlayacaktır.
Özgür Büyükbalkan
Yatırım Danışmanı
Bakınız İlgili Makaleler BÜYÜKBALKAN AKADEMİK EĞİTİM VİDEOLARI
Denetim ve Tasdik
Vergi Danışmanlığı
Bağımsız Denetim
SGK Hizmetlerimiz
Şirket Kuruluşu
Yatırım Teşfik ve Kredi
Vergi Uyuşmazlıkları
Kurumsal Finansman
İş Güvenliği
Stok Sayımı
Bilgi Teknolojileri
Hukuk Danışmanılığı
Uluslararası Destek
Sanal Ofis
Şirket Devir,Birleşme,Satın alma
Muhasebe
Marka Patent Tescili
İthalat,İhracat desteği